Zubni most

Most je izrađeni zamjenski zub ili zub po mjeri koji ispunjava prostor u kojem nedostaje jedan ili više zuba. Most vraća vaš izgled i pomaže zadržati prirodni oblik vašeg lica.

Zub tj. zubi koji nedostaje ozbiljna su stvar. Zubi su stvoreni da rade zajedno. Kada izgubite zub, obližnji se zubi mogu nagnuti ili isplivati ​​u prazan prostor. Vaši zubi u suprotnoj čeljusti također se mogu pomaknuti prema gore ili dolje u prostor. To može utjecati na zagriz i stvoriti veći stres na zube i čeljusti, te uzrokovati bol i oštećenja. Zubi koji su se nagnuli ili prosuli također se teže čiste. Zbog toga postoji veći rizik od propadanja zuba i bolesti desni.

Kako se postavlja fiksni most

Fiksni most znači da vaš stomatolog koristi postojeće prirodne zube s obje strane vašeg zuba koji nedostaje (ili zube) kako bi pomogao da vaš most ostane na mjestu. Postavljanje mosta obično traje više od jednog stomatološkog posjeta. Pri prvom posjetu vaš stomatolog priprema zube s obje strane. Most će se pričvrstiti na te zube. Vaš stomatolog tada pravi dojam ili sliku vaših zuba i prostora. Ti se podaci šalju u zubni laboratorij gdje laboratorijski tehničari slijede upute vašeg stomatologa i izrađuju most.

Vaš stomatolog će postaviti privremeni most koji će zaštititi pripremljene zube dok čekate na trajni most. Kad je trajni most spreman, vaš stomatolog podešava i cementira most na pripremljene zube. Ova vrsta mosta je trajna i ne može se izvaditi iz usta bez stomatološke pomoći.

Kada nedostaje zub, kost se može smanjiti. Ako se to dogodi, to može promijeniti način na koji čeljust podupire usne i obraze. S vremenom to može učiniti da vaše lice izgleda starije.

Zubni implantati mogu se koristiti za podupiranje mosta. Implantati su postovi koji se hirurški postavljaju u čeljust. Kost će implantate držati na mjestu. Ključna prednost implantata je ta što im nije potrebna podrška okolnih zuba.

 Koji se materijali koriste u mostu?

Mostovi su izrađeni od metala, keramike ili kombinacije ova dva. Vaš stomatolog će razgovarati s vama o materijalima koji su najbolji za vas i vaša usta.

Briga za vaš most

Most može propasti ako su zubni bolesti oštećeni potporni zubi ili vilice. Slijedite ove savjete za dobro oralno zdravlje:

  • Četkajte zube dva puta dnevno i mazite četkicom ili svaki dan koristite uređaj za čišćenje među zubima.
  •  Četkanje i čišćenje među zubima pomaže u uklanjanju plaka, ljepljivog filma bakterija koji se uvijek formira na zubima.
  • Uvijek čisti između zuba i ispod mosta. Postoje mnoge vrste zubnog konca, tipova ili malih četkica. Vaš stomatolog će vam pomoći da odlučite što je najbolje za vaš most.
  • Redovno posjećujte svog stomatologa radi pregleda i profesionalnog čišćenja.
  • Jedite zdravu prehranu.

Komentariši

Close Menu